T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KUYUCAK - Şehit Bahri Uçuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

20-05-202120-05-2021

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI;

 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme; ülkemizde ve dünyada hızla yayılan, teknoloji olarak sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alandır. Bu nedenle bu alan, hem ticari hem de stratejik bir endüstri olarak ülkelerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında, ülkeler tarafından çevre ve doğayı korumak ve mevcut kaynakların kullanımı adına da ciddi hassasiyetlerin gösterildiği ve özel planlamaların yapıldığı bir alandır.

 

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı; insan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasını ve tüketimini, gıda ve ilaç vb. maddelerin soğukta muhafazasını ve yaşam için sağlıklı, konforlu ortam şartlarının oluşturulmasını amaç edinmiştir. Ülkemizde nüfus artışına paralel olarak başta konut olmak üzere, okul, hastane, iş merkezi vb. yapıların üretimi hız kazanmıştır. Bu bağlamda; sıhhi tesisat işleri, armatür, vitrifiye ve tesisat gereçleri üretimi ve montajı, ısıtma ve doğalgaz tesisatları, merkezi ve bireysel iklimlendirme sistemleri, ev ve ticari tip ısıtma ve soğutma cihazları üretimi ve servis işlerinde de ciddi anlamda artış vardır. Diğer taraftan son yıllarda frigorifik taşımacılık ve araç klima işleri de önemli iş kollarından biri haline gelmiştir.

İnsan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasından tüketimine kadar geçen süreç; sıhhi tesisat işkolunun önemini açıkça ortaya koymaktadır. Bundan dolayı insanlar var oldukça bu işkolu da hep var olacaktır.

                Doğalgazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır. Ülkemizde doğalgazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı doğmuştur. Ayrıca gaz yakan cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri de bu alanda çok sayıda eğitimli servis elemanı ihtiyacını gündeme getirmiştir. Yabancı dil bilen ve mesleği konusunda kendini yetiştiren tesisatçıların yurt dışında da iş bulma imkanı vardır.

Özellikle toplu yaşamın sürdüğü kentlerde insanların ihtiyaç duydukları besin maddelerini standartlara uygun olarak sağlamak önemli bir sorundur ve bu sorun, besin maddelerini düşük sıcaklıkta işlemek ve saklamakla çözülebilir. İşte bu noktada frigorifik taşımacılıkta kullanılan araçlardan evlerde kullandığımız buzdolaplarına kadar birçok farklı alanda hizmet veren soğutucular kullanılır. Soğutucuların imalatı ile servis, bakım işleri de meslek alanımız içinde yer almaktadır.

Günümüzde konfor şartlarının oluşturulmasında standart donanım haline gelmiş ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların üretiminden tutun da, servis hizmetleri ile büyük hacimli binalara ısıtma, soğutma ve havalandırma tesislerinin kurulması ve işletilmesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı'nın önemli iş kollarındadır.

                Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir. Bu alanda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Tanımdan da anlaşılacağı üzere mesleğimiz çok geniş bir istihdam alanına hitap etmektedir.

 

Dal Tanıtımı;

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI

 

Klima sistemleri elemanının sahip olması gereken, klimaları kurma, bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında, klima sistemleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Tesisatçıların Vazifeleri-Görevleri :

 Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları aşağıdaki görevler yerine getirirler.

. İş planı yapmak,

. İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak,

. Çelik, bakır, plastik boruları montaja hazırlamak ve monte etmek,

. Oksiasetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapmak.

. Kat kaloriferi tesisatı ve ısıtıcı montajını yapmak,

. Kazan dairesi tesisatını çekmek,

. Boyler, eşanjör kolektör bağlantılarını yapmak,

. Doğalgaz kolon hattını, daire içi boruları döşemek,

. Sayaç ve yakıcı cihazların montajını yapmak,

. Yakıcı cihazların montajı, bacalı cihazların montajı, kumanda kontrol ve güvenlik elemanlarının montajı ve elektrik bağlantılarını yapmak,

. Doğalgaz projesini okumak, uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulatmak,

. Boru ve ara elemanların flanşlı birleştirmesini yapmak,

. Devirdaim (sirkülasyon) pompası tanımak ve değiştirmek,

. Bakım ve onarım işlerini yapmak,

. Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak. 

  Çalışma Ortamı ve Koşulları

Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanlarda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Meslek elemanları diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlâkına uygun olarak yürütmelidirler. Delici, kesici, yanıcı aletlerin kullanıldığı çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak gerekmektedir.

     

MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİMİZİN ÇALIŞMA ALANLARI:

           Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda şu alanlarda istihdam edilebilirler.

—  Doğalgaz taahhüt firmalarında,

—  Yakıcı cihazların servislerinde,

—  Fabrikaların/Firmaların kazan dairelerinde,

—  Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,

—  Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,

—  Yetkili iklimlendirme servislerinde,

—  Soğutma servislerinde

—  Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında

—  İklimlendirme firmaları imalathanelerinde

—  Mühendislik firmalarının tesisat proje hazırlama birimlerinde

Eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler.

        Ayrıca Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme  alanından  mezun olan öğrencilerimiz 4702 sayılı kanunun 18. maddesi gereği mezuniyetleri sırasında diplomaları ile birlikte iş yeri açma belgesi alarak, kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi Meslek Yüksek Okullarına sınavla girişte kendi alanları ile ilgili bir bölüme ek puan alarak yerleşebileceklerdir.

 

ÖĞRENCİ YETERLİLİKLERİ: 

           Çalışmaya yönelik bedensel engeli olmayan, romatizma, kalp, epilepsi, sara vb. gibi nöbetli hastalıkları bulunmayan ilköğretim eğitimini tamamlamamış her öğrencimiz bu bölüme kayıt yaptırabilirler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2018 - Güncelleme: 03.05.2024 13:21 - Görüntülenme: 1390
  Beğen | 21  kişi beğendi