T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KUYUCAK - Şehit Bahri Uçuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muhasebe ve Finansman Alanı

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

GENEL BİLGİ

Okulumuz, Muhasebe ve Finansman alanı; sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenciler 10.sınıfta alanlara (Muhasebe ve Finansman Alanı), 11.sınıfta ise dallara (Bilgisayarlı Muhasebe, Finans ve Borsa Hizmetleri, Dış Ticaret Ofis Hizmetleri) yönelmektedirler.

Bilgisayarlı Muhasebe Dalı; muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

OKULUMUZDAKİ ŞARTLAR

10.sınıfta; muhasebe ve ticari hayatla ilgili bilgiler, 11.sınıfta; muhasebe mesleğinin gerektirdiği detaylı bilgiler, 12.sınıfta; iş yaşamına uyum sağlamlarına yönelik işletmelerde uygulamalı beceri eğitimleri verilmektedir. Bilgisayar laboratuarımızda; öğrencilerimizin iş yaşamında kullanabilecekleri muhasebe ile ilgili paket programlar, bilgisayarda 10 parmak hızlı yazı yazma ve işletmelerde kullanılan Word, Excel, PowerPoint gibi programların eğitimleri verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMLARI ve KOŞULLARI, İŞ BULMA İMKÂNLARI

Muhasebe, tüm iş alanları ile ilişkili bir alandır. Dev holdinglerden bakkal dükkânlarına kadar tüm işletmelere hizmet veren bu alan uzmanlık gerektiren iş ve işlemleri içermektedir.

Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebede kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.

Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir. Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler.

Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.  

  

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Mezun olan öğrencilerimiz alanlarıyla ilgili önlisans programlarını tercih ettiklerinde ek puan verilmektedir. Bu programlar şunlardır: Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, İşletme Bilgi Yönetimi, Muhasebe ve Denetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Perakende Yönetimi, Gümrük İşletme, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ve İşletmecilik

 Önlisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans düzeyinde eğitim alabilirler. Ya da Açıköğretim Fakültesi'nin 4 yıllık programlarına devam edebilirler.

İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür.

Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

20-05-202122-05-202120-05-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.02.2018 - Güncelleme: 03.05.2024 13:19 - Görüntülenme: 1109
  Beğen | 16  kişi beğendi